вторник, 5 марта 2013 г.

Դեղձենի


Հայտնի է 5 տեսակ: Բոլոր սորտերը հիմնականում առաջացել են սովորական դեղձենու տեսակից, որը մինչև 8 մ բարձրության, բաժակաձև, կլորավուն սաղարթով ծառ է: Տերևները երկարավուն են, նշտարաձև, ատամնավոր եզրերով: Ծաղիկները երկսեռ են, վարդագույն:
Պտուղը հյութալի կորիզապտուղ է, 60-200 գ և ավելի կշռով, գնդաձև, կլոր, երբեն ձվաձև, դեղնավարդագույն, դեղնակարմրավուն: Կորիզը խոշոր է (պտղի կշռի 6-8%-ը): Սերմը հիմնականում դառն է: Պտղամաշկը մեծ մասամբ թավոտ է, հազվադեպ անթավ (կոչվում են նաև նեկտարենիներ): Պտղամիսը սպիտակ է կամ դեղին: Կան պճղովիներ, որոնց կորիզը հեշտությամբ անջատվում է պտղամսից, և հյուլիներ, որոնց կորիզը պտղամսից չի անջատվում: Պտղամիսը համեղ է, հյութալի, քաղցր: Օգտագործվում է թարմ և վերամշակված չիրկոմպոտջեմալանիմուրաբապովիդլոժելե: Բազմացումը՝ աչքապատվաստով և սերմերով: Բերքատվությունը՝ 200-400 ց/հա:

Комментариев нет:

Отправить комментарий