понедельник, 4 марта 2013 г.

Կաղամբ


Կաղամբխաչածաղկավորների (Cruciferae) ընտանիքի Brassica ցեղին պատկանող բանջարեղեն, որը մշակվում է կլիմայական բոլոր գոտիներում: Հանդիսանում է հնագույն բանջարային մշակովի բույսերից և ունի հազարամյակների պատմություն:
Կաղամբն առավել հաճախ ասոցացվում է գլուխ կաղամբի հետ, որը ենթատեսակ է: Գլուխ կաղամբը լինում է 2 ձևի` սպիտակագլուխ (forma albd) և կարմրագլուխ (forma rubra): Օգտագործվում է բազմազան կերակուրների մեջ (հատկապես` տոլմայի), ինչպես նաև թթու և աղը դրած վիճակներում: Որոշ չափով մշակվում է նաև պահածոների արդյունաբերության մեջ:
Հանրային սննդում կաղամբն ամենագործածական բանջարեղենն է: Պարունակում է 10-12% չոր նյութ, հարուստ է ածխաջրերով, սպիտակուցներով, հանքային աղերով և C վիտամինով, չնայած, որ վերջինիս քանակը կախված է առավելապես կաղամբի տեսակից, հասակից, ինչպես նաև մշակման պայմաններից: Թթու դրած կաղամբի մեջ C վիտամինը գրեթե ամբողջությամբ պահպանվում է: Կաղամբը համեմատաբար ավելի պակաս չափով պարունակում է նաև կարոտինB1B2 և PP վիտամիններ:

Комментариев нет:

Отправить комментарий