понедельник, 4 марта 2013 г.

Լոլիկ


Լոլիկ կամ պոմիդոր (Solanum lycopersicum), մորմազգիների (Solanaceae) ընտանիքին պատկանող մշակաբույս է: Համարվում է ամենատարածված և արժեքավոր բանջարային կուլտուրաներից մեկն աշխարհում: Օգտագործվում է տարբեր տեսակի կերակուրների մեջ` եփած, խորոված, թարմ վիճակում, որպես աղցան, ինչպես նաև թթու և աղը դրած վիճակում:
Լոլիկը մեծ մասամբ օգտագործվում է պահածոների արդյունաբերության մեջ: Լոլիկից կարելի է պատրաստել կետչուպ, տոմատի մածուկ, լեչո և այլն: Մեծ տարածում ունի նաև լոլիկի հյութը, որը արժեքավոր և վիտամիններով հարուստ զովացուցիչ խմիչք է հասակավոր մարդկանց և դիետիկ կենսամթերք` երեխաների ու հիվանդների համար:
Պոմիդորն օժտված է բարձր համային հատկություններով, հարուստ է վիտամիններով (A, B, C, pp), oրգանական թթուներով (կիտրոնաթթու և խնձորաթթու) և հանքային աղերով (CaNaMgFe և այլն)

Комментариев нет:

Отправить комментарий